(untitled) (One Health & Risk Management, 2023)
Introducere. Cetățenii ucraineni, aflați pe teritoriul Republicii Moldova , sunt considerați vulnerabili la apariția focarelor de boli prevenibile prin vaccinare (BPV), din cauza perturbării serviciilor de sănătate de bază în Ucraina, a strămutării în masă a populației afectate și a prezenței lor în taberele temporare pentru persoane strămutate. Prestarea serviciilor de imunizare este esențială pentru BPV. Din 750 mii de refugiați, care au traversat hotarul Republicii Moldova, peste 87089 au rămas în țară, dintre care 43960 sunt copii minori. Scopul. Analiza procesului de vaccinare și a politicilor elaborate de acordare a imunizării în rândul refugiaților de pe teritoriul Republicii Moldova cu vaccinurile anti-COVID-19, antigripale, conform Programului Național de Imunizări (PNI), în scopul evaluării situației și al conștientizării riscului de import al unor BPV, în special cu statut de eliminare. Material și metode. S-au colectat și s-au analizat datele de vaccinare din SIA RVC19, portalul de date al OMS privind imunizarea populației din Ucraina, Formularul nr.5 – Raportul Statistic privind vaccinările preventive și documentele de bază care reglementează serviciile de imunizare acordate refugiaților. Perioada de observație au constituit-o anii 2018-2023. În cadrul studiului descriptiv, datele au fost prelucrate și interpretate prin metoda de analiză epidemiologică retrospectivă. Rezultate. Conform datelor raportate pe platforma OMS, în a.2019 Ucraina a raportat 57282 cazuri de rujeolă, acoperirea vaccinală (!V) cu ROR 1 fiind 93,1%; în a.2020 – 264 cazuri rujeolă (!V – 84,4%), iar pentru a.2021 – 16 cazuri rujeolă (AV – 88,3%). În a.2018 au fost raportate 10 cazuri de difterie (AV cu vaccin DTP 3-69,2%), a.2019-2021 – 0 cazuri, dar AV cu vaccin DTP pentru a.2019 – 80,1%, a.2020 – 80,8%, a.2021 – 78,7%. !u fost raportate 2 cazuri de paralizie acută flască, în a.2021 – AV-VPO-3 – 78,8%. Conform datelor PNI, din februarie 2022 până în prezent au fost administrate 2291 doze de vaccin în rândul refugiaților. Dintre acestea, împotriva BCG au fost administrate 208 doze de vaccin, împotriva Hepatitei B la naștere au fost administrate 200 doze și 288 în componența vaccinului pentavalent, care a mai inclus și vaccinarea împotriva Hib și pertusis, împotriva poliomielitei – 722 doze, împotriva rujeolei, rubeolei, oreionului – 263 de doze, împotriva difteriei, tetanosului – 474 doze și împotriva rotavirus ului – 136 doze. Până în prezent, au fost administrate 3314 doze de vaccin anti-COVID 19, dintre care copiilor de 12-17 ani le-au fost administrate 108 doze. În total au fost vaccinate antigripal – 110 persoane, dintre care 13 minori. Procesul de vaccinare se realizează în baza Ordinului elaborat de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova nr. 191 din 02.03.2022 „Cu privire la asigurarea accesului la imunizarea a persoanelor refugiate pe teritoriul Republicii Moldova”. Concluzii. Cererea de vaccinare în rândul refugiaților este scăzută. Serviciile de imunizare oferite refugiaților corespund reglementării naționale. Politicile elaborate de MS au permis vaccinarea doritorilor din Ucraina, conform Programului de Imunizare al țării. Este oportună intensificarea vaccinării copiilor și a adulților din rândul refugiaților, conform PNI, iar rezilierea restanțelor în schema de vaccinare este prioritară în monitorizarea evenimentelor de sănătate publică provocate de BPV.