Spectrul antimicrobian determinat la pacienții oncologici (One Health & Risk Management, 2023)
Introducere. În ultima decadă, rezistența antimicrobiană a devenit una dintre principalele preocupări din domeniul securității sanitare globale. Rezistența  antimicrobiană este o povară socială și economică gravă, deoarece implică o perioadă îndelungată pentru tratament și, respectiv, costuri mari, asocierea altor infecții provocate de microorganisme rezistene, mortalitate înaltă ș.a. ca urmare a utilizării imprudente şi prejudicioase a antibioticelor.Scopul. Determinarea spectrului antimicrobian  și a rezistenței la antibiotice la pacienții cu cancer  în vederea implementării unui program de stewardship antimicrobian ceea ce va îmbunătăți calitatea  serviciilor furnizate pacienților oncologici.Material și metode. Studiul se bazează pe analiza retrospectivă a 416 antibiograme şi  tulpini de microorganisme decelate de la pacienţii cu cancer tratați în cadrul Institutului Oncologic  pe parcursul anului 2022. Datele au fost selectate din formularul statistic nr. 393/e „Registrul de determinare a sensibilităţii microorganismelor faţă de antibiotice”.Rezultate. În urma investigaţiilor de laborator a 1286 de probe recoltate de la pacienți (spută, exudat faringian, eliminări din plagă, punctate, sânge, urină ș.a.), 416 probe au fost neconforme, depistându-se creșteri. Astfel au fost depistate zece tulpini de microorganisme şi de fungi care aparţin la 14 specii, fapt ce demonstrează natura polietiologică a pacientului contaminat și/sau infectat. Din totalul de investigații bacteriologice a lichidelor biologice, care au determinat creștere, conform criteriilor, au fost notificate și declarate 70 de infecții asociate asistenței medicale (16,8%). La pacienții din secțiile chirurgicale predomină microorganismele gram-negative, 60,7% din totalul de tulpini depistate, în comparaţie cu 25,0% gram-pozitive. Fungii au reprezentat 14,3% din agenții etiologici. Microorganismele gram-negative au fost reprezentate de E. coli (26,8%), K. pneumoniae (19,6%), P. aeruginosa (8,9%), iar cele gram-pozitive de Enterococcus spp. (10,7%), S. aureus (8,9%), Streptococcus spp. (4,6%). Analiza antibiogramelor tulpinilor de microorganisme decelate de la pacienţii cu ISP a arătat o rezistenţă mai mare la antibiotice a tulpinilor de microorganisme gram-negative, 63,9% din probele cercetate fiind rezistente. Microorganismele gram-pozitive au manifestat rezistenţă în 36,7% din probe şi în 63,3% din probe au fost sensibile. Din grupul de microorganisme gram-pozitive, tulpinile de S. aureus au fost rezistente la peniciline în 67,2% din probe, și în 49,4% din probe la tetracicline. Streptococcus spp. a dat dovadă de rezistență la fluorochinolone în 98,1% din probe, Enterococcus spp. a manifestat rezistență totală la carbapeneme și o sensibilitate de circa 84,2% la celelalte antibiotice. Cele mai rezistente microorganisme gram-negative faţă de antibiotice au fost tulpinile de Proteus spp, P. aeruginosa și K. pneumoniae în 82,9%, 59,6,0% şi 42,3% din probe şi sensibile în 17,1%, 40,4% şi 57,7% din probe.Concluzii. Monitorizarea spectrului antimicrobian conturează managementul eficient al infecțiilor asociate asistenței medicale și evidențiază rolul echipei interdisciplinare în îmbunătățirea îngrijirii pacienților cu afecțiune oncologică, precum și controlul, prevenirea și tratamentul eficient al infecțiilor.