Medicina preventivă – pilonul sănătății umane (One Health & Risk Management, 2023)
Starea de sănătate a populației se caracterizează prin indicatori nefavorabili, foarte frecvent din cauza nerespectării principiilor medicinei preventive. În scopul atingerii unor niveluri performante ale sănătății este necesară o activitate profilactică insistentă a întregului sistem de sănătate și, în primul rând a lucrătorilor medicali din sistemul de sănătate publică și din medicina primară. Medicina Preventivă se află în atenţia continuă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a tuturor ţărilor dezvoltate şi în curs de dezvoltare, depășind frontierele politice şi statale. Principalele funcții ale medicinei preventive constau în conservarea, protecția și promovarea obiceiurilor sănătoase, ceea ce este baza profilaxiei atât a bolilor transmisibile, cât și a celor netransmisibile, baza menținerii stării bune de sănătate a populației pe parcursul vieții. Aceasta este sarcina principală a serviciului de sănătate și în această direcție trebuie să fie orientate toate activitățile medicale.