Nivelul de cunoștințe, atitudini și practici ale populației privind hepatitele virale B și C la nivel mondial: sinteza literaturii de specialitate (One Health & Risk Management, 2023)
Introducere. Hepatitele virale B și C reprezintă o problemă globală de sănătate publică, fiind cauza unui număr semnificativ de decese și îmbolnăviri la nivel mondial. Conștientizarea nivelului de cunoștințe, atitudini și practici ale populației cu privire la aceste boli poate fi utilă în elaborarea și dezvoltarea unor strategii de prevenire și de tratare eficiente.Scopul acestui studiu a fost de a face o sinte ză a literaturii de specialitate privind nivelul de cunoștințe, atitudini și practici ale populației din diferite țări vizând hepatitele virale B și C .Material și metode. A fost efectuată o cercetare exhaustivă a studiilor publicate în bazele de date PubMed și Google Scholar pentru a identifica studiile relevante privind nivelurile de cunoștințe ale populației despre hepatitele virale B și C. !u fost incluse studii care au evaluat nivelul de cunoștințe ale populației, atitudini și practici în diferite țări, fost publicate în perioada 2010-2022.Rezultate. Studiile incluse au arătat că nivelul de cunoștințe al populației despre hepatitele virale B și C a fost relativ scăzut la nivel mondial. Rezultatele studiilor relevă că nivelul de cunoștințe variază semnificativ între diferite țări. În general, nivelul de cunoștințe este mai ridicat în țările cu un sistem de sănătate bine dezvoltat, în timp ce în țările în curs de dezvoltare, nivelul de cunoștințe este mai scăzut. Într-un studiu efectuat în Egipt, doar 41,4% dintre participanți au știut că hepatita C poate fi transmisă prin intermediul transfuziilor de sânge, în timp ce întrun studiu din Iran, doar 38,3% dintre participanți au recunoscut importanța vaccinării împotriva hepatitei B. În plus, o mare parte a populației a demonstrat că nu este informată la capitolul simptome și tratament al hepatitelor virale B și C. Întrun studiu din India, doar 37,2% dintre cei chestionați au recunoscut că hepatita poate fi tratată, în timp ce într-un alt studiu din China, doar 39,6% dintre participanți au fost conștienți că hepatita C poate fi tratată. Un studiu din Pakistan a arătat că doar 42% dintre respondenți știau că hepatita B este transmisă prin contact sexual. Într-un studiu realizat în Grecia, s-a constatat că 38,8% dintre subiecți nu știau că hepatita B poate fi prevenită prin vaccinare. În ceea ce privește atitudinile, studiul realizat în India a relevat că 65,5% dintre respondenți consideră că hepatita B este o boală stigmatizantă și că pacienții cu această afecțiune ar trebui să fie evitați. Într-un alt studiu din Turcia, s-a constatat că mulți dintre cei chestionați (44,8%) manifestau reticență față de vaccinarea copiilor împotriva hepatitei B. În ceea ce privește practicile, un studiu din Iran a demonstrat că doar 37% dintre respondenți au fost testați pentru hepatita B și C în ultimul an, în timp ce într-un studiu efectuat în Nigeria s-a constatat că doar 6,8% dintre subiecți au fost vaccinați împotriva hepatitei B.Concluzii. Nivelul scăzut de cunoștințe și practicile inadecvate legate de hepatitele virale B și C la nivel mondial sugerează nevoia de a ameliora nivelul de educație și de conștientizare a populației cu privire la bolile în cauză. Rezultatele obșinute pot servi la dezvoltarea programelor de prevenție și de tratament eficiente, în special în țările cu o incidență mare a hepatitelor virale B și C.