(untitled) (One Health & Risk Management, 2023)
Introducere. Tulpinile de microorganisme, utilizate în biotehnologie, prezintă valoare economică şi comercială, iar problema menţinerii îndelungate a proprietăţilor lor biosintetice şi economic rămâne în atenţia savanţilor. În acest scop sunt necesare metode eficiente de conservare şi de monitorizare. O astfel de metodă este liofilizarea. Un rol important în conservarea microorganismelor prin liofilizare revine selectării mediului optim de protecţie (conservantului). Pentru noi a prezentat interes studiul acţiunii conservanţilor naturali extraşi din biomasa de spirulină în calitate de agenţi protectori ai microorganismelor în vederea menţinerii proprietăţilor culturale, deoarece mediile standard duc la pierderea în timp a acestora. Extractele de spirulină cu potenţial de conservanţi au fost obținute cu ajutorul metodelor de extragere fracţionată cu utilizarea extractanţilor nontoxici, apoi a fost determinată activitatea lor antioxidantă şi antiradicalică. Scopul. Obţinerea conservanţilor naturali pe baza biomasei cianobacteriei Spirulina platensis şi utilizarea lor în calitate de agent protector în procesul liofilizării microorganismelor. Material și metode. Au fost cercetate cinci extracte bioactive din biomasa de spirulină: etanolic 50%, de 65%, proteic, glucidic şi proteoglucidic în calitate de conservant în procesul de liofilizare a tulpinii P. fluorescens CNMN-PsB-01. Activitatea antifungică a fost determinată conform metodei de difuziune a metaboliţilor cu utilizarea discurilor de geloză și a culturilor fitopatogene de micromicete Fusarium solani, Fusarium oxysporum, Botrytis cinerea şi Aspergillus niger. Zonele de inhibiţie din jurul discurilor de geloză au fost măsurate după 4-5 zile de incubare. Rezultate. După un an de conservare în stare liofilizată în prezenţa extractelor de spirulină, tulpina P. fluorescens CNMN-PsB-01 a avut un efect antifungic remarcabil asupra tuturor fungilor testaţi. Zone de inhibiţie între 18,6 și 27,0 mm s-au înregistrat pentru tulpina B. cinerea, între 22,0 și 38,6 mm pentru micromiceta F. oxysporum şi până la inhibarea totală a creşterii şi dezvoltării micromicetei F. solani. Rezultatele obţinute privind influenţa tulpinii P. fluorescens CNMN-PsB-01 asupra micromicetei A. niger, un fung foarte agresiv, au arătat că după un an de conservare, zona de inhibiţie variază între 22,0 și 28,0 mm în prezenţa extractelor etanolice şi proteic sau chiar până la inhibarea în totalitate a creşterii la utilizarea extractelor proteoglucidic şi glucidic. Concluzii. Extractele policomponente de spirulină, utilizate în calitate de protector în procesul de liofilizare a tulpinii P. fluorescens CNMN-PsB-01, după un an de păstrare au dus la sporirea activităţii antifungice asupra a patru tulpini de micromicete fitopatogene. Astfel, tulpina dată poate fi utilizată pe larg ca un potenţial agent de biocontrol în protecţia plantelor de cultură.