Instruirea în domeniul sănătății ocupaționale în Republica Moldova (One Health & Risk Management, 2023)
Introducere. Sănătatea ocupațională este un domeniu care se concentrează pe promovarea și pe menținerea bunăstării fizice, mentale și sociale a lucrătorilor din toate sferele de ocupație. Domeniul vizează prevenirea accidentelor, bolilor legate de profesiune și promovarea securității, sănătății și bunăstării la locul de muncă.Scopul. Evaluarea curriculelor în domeniul sănătății ocupaționale oferite în Republica Moldova.Material și metode. Au fost analizate: curriculumul la disciplina „Sănătatea ocupațională”, programul de studiu Sănătate Publică, programa de instruire postuniversitară prin rezidențiat la specialitatea „Medicina muncii” și programa de instruire pentru educație medicală continuă „Promovarea sănătății la locul de muncă”. Toate aceste documente au fost elaborate în perioada 2020-2021 la Disciplina de igienă, Departamentul Medicină Preventivă, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Republica Moldova.Rezultate. În Republica Moldova, pregătirea în domeniul sănătății ocupaționale este oferită de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.  În comparație cu alte țări europene, formarea în domeniul Sănătății ocupaționale în Republica Moldova are mai multe particularități. Curricula de instruire în sănătate ocupațională este concepută pentru a oferi studenților, rezidenților și medicilor cunoștințele și abilitățile necesare pentru a evalua, identifica și controla pericolele pentru sănătate la locul de muncă. Curricula acoperă subiecte, precum sănătatea ocupațională în diferite ramuri ale economiei naționale, evaluarea riscurilor, bolile profesionale, ergonomia și siguranța la locul de muncă, studierea cadrului normativ și legislativ, supravegherea sanitară preventivă și curentă, promovarea sănătății la locul de muncă. Instruirea în sănătatea ocupațională se realizează în cadrul studiilor de licență (cu durata de patru ani), studiilor integrate în medicină (cu durata de șase ani), studiilor prin rezidențiat (cu durata de patru ani), cursurilor de educație medicală continuă (cu durata de 75-100 ore). Misiunea programelor este de a pregăti profesioniști calificați care se vor implica în îmbunătățirea sănătății publice, prin explorarea metodelor de analiză și evaluarea factorilor mediului de producere și a procesului de muncă, abordarea corectă și gestionarea riscurilor profesionale, pentru justificarea și favorizarea colaborării intersectoriale în domeniul sănătății ocupaționale. În ultimii trei ani, curricula de instruire în sănătatea ocupațională a fost completată cu tematici noi, iar personalul didactic a beneficiat de instruiri în domeniu grație implementării unor proiecte internaționale cu Italia, Ungaria și Turcia. Programele de studii ale Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” sunt acreditate de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare din Republica Moldova. Acreditarea asigură că programul îndeplinește standardele de calitate stabilite de Ministerul Educației și Cercetării al Republica Moldova.Concluzii. Pregătirea în domeniul Sănătății ocupaționale în Republica Moldova se concentrează pe pregătirea specialiștilor, care contribuie la promovarea unui mediu de lucru sigur și sănătos.Notă: Proiectul bilateral moldo-turc „Cercetare colaborativă și consolidarea capacităților în sănătatea și securitatea în muncă”, cifru 22.80013.8007.1TR, 2022-2023.