Succesul acceptării și implementării vaccinării universale împotriva varicelei la nivel mondial (One Health & Risk Management, 2023)
Introducere. Deși varicela este considerată o maladie ușoară, cu evoluție benignă în copilărie, la adulți și la persoanele imunocompromise pot surveni complicații viscerale în proporție de 30-50% cazuri, dintre care 15% pot fi fatale . Organizația Mondială a Sănătății(OMS) recomandă vaccinarea universală cu rata acoperirii vaccinale peste 80%.Scopul cercetării propuse este de a demonstra importanța implementării programului de vaccinare universală împotriva virusulu Varicela Zosterian.Material și metode. S-a făcut un studiu bibliografic vizând vaccinarea împotriva varicelei (VV), fiind căutate cuvintele: „varicelă”, „vaccin antivaricelă” și „eficacitatea vaccinului”. Căutarea a fost efectuată pe PubMed și pe site-ul web al OMS, fără limite de dată sau de limbă.Rezultate. Incidența varicelei variază de la o țară la alta. Franța raportează anual 600000-700000 de cazuri, România – peste 30.000 de cazuri, Federația Rusă – circa 900.000 cazuri, iar Mexic a raportat în anul 2020 – 2.041.296 cazuri, dintre ele: 5290 de internări și 188 de decese. !plicarea în 1995, în SU!, a VV în programul de imunizare, a condus la reducerea morbidității prin varicelă cu 73,6-82% la nivelul de acoperire vaccinală de 80%. În Germania morbiditatea a scăzut cu 86,6%, după o singură doză și cu 93,3% după a doua doză de vaccin la copiii de 1-4 ani, iar cazurile de spitalizare-cu 62%. Costa Rica a raportat o scădere de 79,1% a cazurilor de îmbolnăvire și de 87% a spitalizărilor copiilor, la o acoperire vaccinală de 95%. În Brazilia morbiditatea prin varicelă s-a redus cu 86%, iar cazurile de spitalizare – cu 50% la doar 3 ani după introducerea vaccinului. În Canada, morbiditatea prin varicelă s-a redus cu 90% în rândul copiilor cu vârsta de 1-4 ani și cu 70% la adulții până la 40 de ani, iar în Uruguay a scăzut cu 81% rata de spitalizare în rândul populației generale și cu 94% la copiii de 1-4 ani. În Republica Moldova, anual se înregistrează ~7500-9000 cazuri de varicelă și ~ 2500 cazuri de Herpes Zoster. Infecția evoluează cu complicații la 28,4% dintre pacienți. Printrecomplicațiile, cele mai frecvente se remarcă suprainfecțiile bacteriene cutanate, afecțiunile neurologice, infecțiile urorenale, hepatita toxică, miocardita toxică. Un studiu efectuat în Republica Moldova a demonstrat că suma cheltuielilor legate de procurarea monovaccinului Varivax constituie 12.499.157,84 lei și este de 1,64 ori mai mică decât totalul cheltuielilor anuale legate de morbiditatea prin varicelă, care însumează 20.536.440,05 lei, iar cheltuielile pentru procurarea tetravaccinului ProQuad de 7.971.208,25 lei sunt de 2,58 ori mai mici, cu toate acestea vaccinul nu este încă inclus în calendarul de vaccinări. Unica modalitate de prevenire a varicelei rămâne a fi depistarea, izolarea bolnavilor și tratamentul corect.Concluzii. Varicela continuă să reprezintă o problemă stringentă de sănătate publică, iar studiile efectuate au demonstrat că imunizarea activă reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenire a acesteia. După administrarea unei doze de VV, protecția față de toate formele de boală este de 76-85% și atinge 100% după administrarea celei de a doua doze. În țările în care a fost implementată vaccinarea universală, se observă o reducere semnificativă a incidenței, precum și a complicațiilor cauzate de varicelă.
Keywords: varicelă; vaccin antivaricelă; program de imunizare; Herpes Zoster; acoperire vaccinală